Monday, August 27, 2012

Cerita Visa

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

Visa dah settled.

Selagi visa tak settle banyak plan yang terpaksa postpone, ada invitations yang terpaksa put on hold dulu , terpaksa check email regularly , terpaksa menebalkan muka text/call/email kak aya,kak ain and sister jepun untuk tanya update sampai kadang-kadang tu rasa macam nak tarik diri je dari trip ni sebab dah malu sangat. Siap dah fikir alasan ape nak bagi dekat mak abah sebab tak nak pergi.

Hari ni dah settled , alhamdulillah. Legaaaaa yang amat-amat-amat sangat.

So boleh start plan untuk hari-hari berikutnya/proceed plan yang tergendala.

Pengalaman first time nak travel dengan kawan-kawan ni sebenarnya agak "mencabar". Kalau sebelum ni nak travel, tak payah nak fikir ape pon. Semua mak abah settle kan. Kalau tak pon travel agent siapkan semua. Flight ticket dah siap booked. Ground arrangement ada orang uruskan. Tak payah nak isi documents bagai. Pocket money terjamin .Tinggal nak pack luggage je. Mudah.

Tapi,sekarang dah besar. Mungkin dah kene start belajar bits by bits cara orang besar. Dah kene cuba merasa perasaan bila ada tanggungjawab yang perlu dilaksanakan,ada amanah yang perlu dijaga , ada hati yang perlu diambil kira . Semua ni tak mudah.

Pengalaman pertama kene uruskan visa is really SOMETHING. By the end of the day,bila fikir balik , betul cakap kak ain and kak aya yang sebenarnya ada benda yang Allah nak ajar qla throughout this process. InsyaAllah :)

This is just my personal experience :

Qla tak tahulah berapa kali qla baca website embassy untuk pastikan tak ter-missed satu pon documents. Rasanya jumlah baca website embassy lagi banyak daripada baca J.K Pal Physio.

Tanya orang embassy and orang-orang lain untuk clarify procedure lagi banyak daripada pergi clarify Anatomy dekat lecturer.

Fikir ayat untuk buat surat lagi lama daripada masa nak hafal cycle Biochem.

Okayyyy,a bit too exaggerate, tapi ni serious. Takut sangat punya pasal. Dah lah abah and mak asyik tanya bila nak pergi buat visa sebab plan asal nak settlekan visa before raya. So terpaksa pulak fikir alasan yang bernas tak nak bagi diaorang suspicious.

Masa dekat embassy pulak, tak tahu lah kenapa, mengigil macam tak makan sehari. Lens tiba-tiba macam blur. Nak kata terbalik, rasanya tak sebab dah check dekat cermin beberapa kali. Re-check documents entah berapa kali, nasib tak lunyai.

Tapi Alhamdulillah embassy sangat effective. Sangat systematic dan pantas.


Just a short note as a reminder to those who planned to go on a vacation with your friend and a reminder to self for my future future plan :

1. Jangan lepas tangan
2. Cuba ambil tahu
3. Cuba contribute something

Nextttttt !

2 comments:

  1. Alhamdulillah bestnye!! Jaga diri kat tempat orang tau! Snap gambar banyak2 kite na tengok! Hehe

    ReplyDelete
  2. whereee are youu goingg qilaaaa ?

    ReplyDelete